Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä on koottu yhteen tietoa maakunnan arvokkaasta luonnosta ja tunnistettu Pohjois-Savon merkittävimmät luonnon monimuotoisuuskeskittymät laji- ja luontotyyppitietoon perustuen. Pohjois-Savossa LUMO-ohjelmaa laaditaan osana luontokatoa torjuvaa Priodiversity LIFE -hanketta.
Pohjois-Savon LUMO-ohjelman tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen pysäyttäminen ja kehityssuunnan kääntäminen positiiviseksi maakunnassa. Työtä tehdään yhdessä maakunnan keskeisten sidosryhmien kanssa seuraavien kolmen vuoden aikana.
Priodiversity LIFE -hankkeen toimijat tulevat suunnittelemaan maanomistajille vapaaehtoisia luonnonhoidon ja ennallistamisen toimia valikoiduilla monimuotoisuuskeskittymillä ja niitä yhdistävillä alueilla.
– Kohdentamalla luonnon monimuotoisuuden turvaamistoimia alueille, joilla sekä tarve että hyöty on suurin, hyödynnämme käytössä olevat varat tehokkaasti ja vaikuttavasti, biodiversiteettikoordinaattori Mari Jäntti Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
Toimilla nopeutetaan elinympäristöjen palautumista kohti luonnontilaa, parannetaan arvokkaan lajiston elinolosuhteita ja lisätään luontotyypeille ominaisten rakennepiirteiden määrää.

Maanomistajille vapaaehtoista
Monimuotoisuuskeskittymien maanomistus on vaihtelevaa, ja erityisen tärkeää on saada innostettua yksityisiä maanomistajia mukaan.
– Olemme huomanneet, että maanomistajat ovat olleet kiinnostuneita luonnonhoitohankkeista. Toimien vapaaehtoisuus on kuitenkin maanomistajille tärkeää, kenttäpäällikkö Seppo Niskanen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitosta toteaa.
– Nyt on maanomistajalla mahdollisuus parantaa oman tilan luonnon monimuotoisuutta. Näillä alueilla esimerkiksi ennallistetaan soita, kunnostetaan pienvesiä sekä hoidetaan metsäisiä elinympäristöjä. Kaikki työt ovat maanomistajille vapaaehtoisia. Metsäkeskus ja ELY-keskus neuvovat ja auttavat töiden toteutuksessa yksityismailla. Jos tulee kysyttävää, meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä, luonnonhoidon asiantuntija Satu Uusitalo Suomen metsäkeskuksesta sanoo.
Työ jatkuu Pohjois-Savon LUMO-ohjelmassa
Monimuotoisuuskeskittymien tunnistaminen on ensimmäinen askel Pohjois-Savon LUMO-ohjelmatyössä. Entistä avoimempi ja tarkentuva luontotieto kasvattaa ymmärrystä maakunnan arvokkaasta luonnosta sekä luonnon tilaa parantavien ja heikentävien toimien merkityksestä luonnon monimuotoisuudelle.
Seuraavien vuosien aikana tullaan laajassa yhteistyössä tunnistamaan toimia, joiden avulla luontokatoa pyritään torjumaan.
Pohjois-Savon luontoarvot kartalla – yleisötilaisuuksia keväällä
LUMO-työtä esitellään ja monimuotoisuuskeskittymistä kerrotaan lisää yleisötilaisuuksissa Rautalammilla, Iisalmessa ja Nilsiässä huhti- ja toukokuussa. Tarkoitus on innostaa maanomistajia, kuntalaisia, kuntia ja yrityksiä mukaan luonnon monimuotoisuuden edistämistyöhön.
Tule kuulemaan lisää Pohjois-Savon LUMO-ohjelmasta, monimuotoisuuskeskittymistä sekä maanomistajien mahdollisuuksista tilaisuuksiimme!
Aika: 28.4. klo 17–19.30
Paikka: Rautalammin kunnanvirasto, Kuopiontie 11, Rautalampi tai etäyhteys
Ilmoittautuminen päättyy: 24.4.2025 klo 16:00
Ilmoittautumislinkki
Aika: 12.5. klo 17–19.30
Paikka: Koljonvirran kartano, Ylemmäisentie 6, Iisalmi tai etäyhteys
Ilmoittautuminen päättyy: 8.5.2025 klo 16:00
Ilmoittautumislinkki
Aika: 15.5. klo 17–19.30
Paikka: Nilsiän Manttu, Vesitornintie 1, Nilsiä tai etäyhteys
Ilmoittautuminen päättyy: 12.5.2025 klo 16:00
Ilmoittautumislinkki
Priodiversity LIFE -hanke tarjoaa ratkaisuja, joiden avulla voimme pysäyttää luontokadon. Hanke kokoaa yhteen laajan ja monipuolisen joukon sitoutuneita toimijoita, joilla on yhdessä mahdollisuus löytää vaikuttavimmat ja kustannustehokkaimmat keinot luontokadon pysäyttämiseen Suomessa. Priodiversity LIFE -hanke luo edellytyksiä tehdä luontokadon torjunnasta uutta osaamista suomalaisille yrityksille sekä luoda Suomesta kansainvälisen tason osaaja. Priodiversity LIFE -hanketta koordinoi Metsähallituksen Luontopalvelut.
Hanke on saanut osarahoitusta Euroopan unionin LIFE-ohjelmasta. Aineiston sisältö heijastelee sen tekijöiden näkemyksiä, eikä Euroopan unioni tai CINEA ole vastuussa aineiston sisältämien tietojen käytöstä.
Lisätietoja:
Mari Jäntti, biodiversiteettikoordinaattori, Pohjois-Savon LUMO-ohjelma
p. 029 5026069, mari.jantti@ely-keskus.fi