Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä on toiminut vuodesta 2021 saakka Pohjois-Savon ilmastotiekartan seuranta- ja toimeenpanoryhmänä. Kolmen toimintavuoden jälkeen oli aika kokoontua keskustelemaan ryhmän toiminnan kehittämisestä ja vaikuttavuudesta. Samalla ryhmään päätettiin kutsua mukaan uusia toimijoita. Kokouksessa keskusteltiin myös Suomen biotalousstrategian toimeenpanosta Pohjois-Savossa.
Pohjois-Savon hiilineutraaliustavoitetta pidetään realistisena
Kokouksessa pyydettiin ryhmän jäseniä arvioimaan Pohjois-Savon ilmastotiekartan päätavoitteen Hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä realistisuutta ja laatimaan Pohjois-Savon ilmastotyölle visio vuoteen 2030. Ryhmän jäsenet arvioivat hiilineutraaliustavoitteen realistisuutta asteikoilla 1-10 (kuva 1). Keskimääräinen arvio oli n. 7 eli tavoitetta pidettiin varsin realistisena.
Ryhmän jäseniä pyydettiin myös arvioimaan kuinka sitoutunut oma organisaatio on maakunnan ilmastotavoitteisiin (kuva 2). Ryhmässä on mukana yhteensä 29 Pohjois-Savossa toimivaa organisaatiota. Yhteenvetona voi todeta, että organisaatiot ovat hyvin sitoutuneita ilmastotavoitteisiin. Keskimääräinen arvio oli n. 8,5 asteikolla 1-10. Keskustelussa tuotiin tosin esille, että monet organisaatiot ovat sitouneet hyvin moniin alueellisiin ilmasto- tai ympäristötavoitteisiin ja näiden tavoitteiden huomioiminen mm. strategioissa on välillä hyvin haasteellista. Yhteinen näkemys oli, että kunkin organisaation tulee miettiä vastuullisuus- ja kestävyystyötänsä omista lähtökohdista ja viedä asiat strategiatasolta käytäntöön omin vahvuuksin.
Pohjois-Savossa on vakaa pohja biotalouden kehitykselle
Pohjois-Savon liiton aluekehityspäällikkö Heikki Sirviö esitteli kokouksessa juuri valmistuneen alueellisen biotaloussuunnitelman tavoitteita ja sisältöä. Suunnitelma sisältää 10 kohdan toimenpidelistan biotalouden edistämiseksi ja biotalouden arvonlisän kasvattamiseksi Pohjois-Savossa:
- Bio- ja kiertotalouden nostaminen yhdeksi kokonaisvaltaiseksi maakunnan kehittämisen ja älykkään erikoistumisen kärjeksi, joka sisältää nykyiset metsäteollisuuden ja biojalostuksen kärkialat.
- Alueellinen painopiste: bio- ja kiertotalouden kytkeminen kokonaisturvallisuuden kehittämiseen esim. huoltovarmuuden, hajautettujen ratkaisujen ja toimitusvarmojen arvoketjujen teemoissa.
- Biotalouden yritys- ja alihankintaverkostojen aktivointi hyödyntämään bio- ja kiertotalouden arvoketjujen kehitysmahdollisuuksia maakunnassa jalostusarvon nostamiseksi. Taustatyönä tälle toimii Rambollin ja Hiilineutraali Pohjois-Savo hankkeen toteuttama selvitys Pohjois-Savon kiertotalouspotentiaalista Tiivistelmäraportti (pdf).
- Bio- ja kiertotalouden TKI-tarpeiden selvitys yritysverkostoissa.
- Biotalouden ja luonnonvara-alan tutkimustulosten hyödyntämisen ja käyttöönoton edistäminen yritysverkostoissa, johon luodaan toimintamalli.
- Korkeamman arvonlisän materiaalit ja tuotteet: systemaattinen panostus biotalouden tuotekehitykseen ja korkeamman arvonlisän materiaalien kasvava paikallinen hyödyntäminen esim. puurakentamisessa.
- Pohjois-Savossa tiedotetaan biotalouden kehityksen avaamista monipuolisista työ- ja uramahdollisuuksista alan vetovoiman vahvistamiseksi kohderyhmänä sekä nuoret, potentiaaliset yrittäjät että uutta osaamista tarvitsevat. Huolehditaan, että luonnonvara-alan ammatillisen ja korkeakoulutuksen rahoitus ja aloituspaikat vastaavat työvoimatarvetta. Yhdessä alueen yritysten kanssa edistetään opiskelijoiden ja valmistuneiden työllistymistä Pohjois-Savoon.
- Investointiedellytysten parantaminen hyvällä suunnittelulla, investointisuunnitelmien käyttö perusteluna infratarpeille (esim. vähäliikenteisen tieverkon ylläpidon tarpeet).
- Bio- ja kiertotalouden ylimaakunnallisen ja kansainvälisen yhteistyön vahvistaminen hyödyntämällä toimialojen yhteyksiä, klustereita ja Itä- ja Pohjois-Suomen älykkään erikoistumisen strategiaa.
- Biotalouden materiaalivirtojen selvitys kaikissa seutukunnissa, ml. kestävyyden tarkastelu ja eri toimialojen työmenetelmien kehittäminen.
Ryhmässä ovat edustettuina alueen kunnat ja muu julkinen sektori, elinkeinoelämä sekä koulutus ja tutkimus
Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmä on perustettu vuonna 2021 Pohjois-Savon ilmastotiekartan toimeenpano- ja seurantaryhmäksi. Ryhmän puheenjohtajana toimii Pohjois-Savon maakuntajohtaja Tytti Määttä.
Kokouksessa päätettiin kutsua mukaan ryhmään maakunnan alueella toimivien Pohjois-Savon hyvinvointialueen ja Servica Oy:n edustajat. Servica Oy hoitaa ruoka-, kuljetus-, välinehuolto-, laitoshuolto ja tekniikan palveluita sekä materiaalilogistiikan palveluita. Samalla molemmat organisaatiot ovat alueen suurimpia työnantajia.
Pääkuva: Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmän kokoukseen 29.10.2024 paikan päällä osallistuneet. Etäyhteyksin kokoukseen osallistui lisäksi 13 ryhmän jäsentä tai varajäsentä.
Lisätietoa
Pohjois-Savon ilmasto-, kiertotalous- ja biotalousryhmän jäsenet ja varajäsenet, päivitetty 30.10.2024.