leader maaseutu

Maaseuturahoituksella tuetaan ympäristöä ja ilmastoa

EU:n maatalous- ja maaseuturahoitus ovat keskeisiä keinoja maatalouden vesiensuojelussa ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitämisessä sekä kasvihuonekaasupäästöjen hillinnässä. Suomen toteuttaman EU:n maatalouspolitiikan suunnitelman tavoitteena on, että maatalouden typpi- ja, fosforitaseet laskevat, ammoniakkipäästöt sekä kasvihuonekaasupäästöt vähenevät ja hoidettujen perinnebiotooppien ja luonnonlaitumien osuus kasvaa. Maaseuturahoituksessa on monia eri toimia, joiden avulla pyritään parantamaan ympäristömme tilaa.

Pohjois-Savossa alueellisen maaseudun kehittämissuunnitelman 2023–2027 (doria.fi) yhtenä painopisteistä on ympäristö ja ilmasto. Tavoitteena on edistää vähähiilistä taloutta ja hillitä ilmastomuutosta. Tuetaan kestävää ja kannattavaa metsäketjua, ympäristönhoitoa ja biokiertotalouden ratkaisuja sekä ilmastonmuutokseen sopeutumista.

Tukea on saatavilla jatkuvana hakuna, sekä erillisin teemahauin. Tukea on saatavilla suoraan ELY-keskuksista tai Leader-ryhmistä. Alla on kerrottu lisää EU:n maatalous- ja maaseuturahoituksen eri tukimuodoista ja mahdollisuuksista ilmasto- ja ympäristötoimiin.

Maaseudun kehittämishankkeet

Voit hakea ELY-keskuksesta tai Leader-ryhmästä tukea erilaisten kehittämishankkeiden toteuttamiseen. Hankkeella turvataan ja kehitetään maaseudun palveluja sekä uudistetaan ja monipuolistetaan maaseutualueiden taloutta. Tavoitteena on yhteistyön kautta löytää uusia ratkaisuja.

Maaseudun hanketukien meneillä oleva valintajakso Pohjois-Savon ELY-keskuksessa

  • 1.10.2024–31.1.2025.

Kehittämisyhdistys Ylä-Savon Veturilla on vuonna 2024 käynnissä teemavuosi keskittyen energiainvestointeihin:

Etelä-Savon, Kaakkois-Suomen, Keski-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon ELY-keskukset avaavat haun maaseudun kehittämishankkeille. Teemahaku toteuttaa Järvi-Suomen maaseudun ympäristö- ja ilmasto-ohjelmaa (JÄSMY) sekä alueellisia maaseudun kehittämissuunnitelmia 2023–2027.

Maaseudun yleishyödylliset investoinnit

Tukea yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointiin voi saada korkeintaan 80 prosenttia hyväksytyistä, kohtuullisista kustannuksista. Tukea voi saada julkis- tai yksityisoikeudellinen yhteisö. Yksityiseen rahoitukseen hyväksytään myös vastikkeeton talkootyö. Tukea ei myönnetä yksityishenkilölle, eikä yksittäisen yrityksen tai maatilan

Investoinnit ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja siihen sopeutumiseen tavoittelevat ilmastoneutraaliutta. Näillä investoinneilla luodaan ja parannetaan maaseudun energia- ja resurssitehokkuutta sekä turvallisuutta. Investoinnit voivat olla uusiutuvia energialähteitä ja niiden käyttöä lisääviä investointeja sekä energiatehokkuutta ja energian säästöä lisääviä investointeja.

Investoinnit luonnonvarojen kestävään hoitoon edistävät ja parantavat vesiensuojelun tilannetta. Investoinneilla voi vahvistaa yhteistyötä ja verkostoitumista ja kehittää uusia menetelmiä, työkaluja ja toimintatapoja pienten vesialueiden, rakennettujen vesiensuojelukosteikkojen ja muiden alueiden ja maaperän hoidossa ja kunnostamisessa.

Investoinnit luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi parantavat maaseudun maisemanhoitoa, kylämaisemien ja luonnon monimuotoisuutta sekä ekosysteemipalveluja. Tuettavat kohteet lisäävät maaseutualueen vetovoimaa ja virkistyskäyttömahdollisuuksia. Lisätietoa ilmasto- ja ympäristöinvestoinneista Yleishyödylliset ympäristö- ja ilmastoinvestoinnit – Ruokavirasto.

Ilmastoyhteistyöhankkeet

Yhteistyöhanke on kahden tai useamman julkis- tai yksityisoikeudellisen yhteisön, ryhmän tai näiden yhdistelmän yhdessä toteuttamaa kehittämistä. Yhteistyöhankkeessa tulee olla aina vähintään kaksi toimijaa, jotka toteuttavat hanketta yhdessä. Tukea ei myönnetä yhteistyöhön, jossa on mukana pelkästään tutkimuslaitoksia.

Ilmastoyhteistyöhankkeessa lisätään ilmastonmuutokseen liittyvää asiantuntemusta, riskien, sopeutumistarpeiden ja keinojen tunnistamista, kansainvälistä ja yli sektorirajojen tapahtuvaa yhteistyötä. Hankkeessa edistetään resurssi- ja materiaalitehokkuutta, esimerkiksi energian käytön tehostamista, ruokahävikin vähentämistä, energiaa säästävää liikkumista ja kestävää kulutusta. Tukea voi saada korkeintaan 100 % hyväksyttävistä kustannuksista. Lisätietoa ilmastoyhteistyöhankkeista Ilmastoyhteistyö – Ruokavirasto.

Luonnonvarayhteistyöhankkeet

Luonnonvarayhteistyöhankkeessa lisätään asiantuntemusta ja yli sektorirajojen tapahtuvaa yhteistyötä sekä luonnonvarojen että luonnon monimuotoisuuden osalta.

Hankkeella lisätään tietoa valuma-alueiden painetekijöistä ja vesiensuojelusta, ravinteiden kierrätyksestä ja käytettävissä olevista uusista menetelmistä sekä luodaan asukkaille, yhdistyksille ja yrittäjille ideoita ja virikkeitä uusista yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksista. Yhteistyöhankkeessa etsitään ratkaisuja hiilen sidonnan tehostamiseen, ravinteiden tehokkaaseen käyttöön ja kierrättämiseen sekä riskienhallintaan sään ääri-ilmiöiden lisääntyessä. Hankkeessa edistetään luonnon monimuotoisuutta. Tukea voi saada korkeintaan 100 % hyväksyttävistä kustannuksista. Lisätietoa luonnonvarayhteistyöhankkeista Luonnonvarayhteistyö – Ruokavirasto.

Maaseudun yritystuet

Yritysten perustamista ja investointeja tuetaan, jotta maaseudulle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja ja sitä kautta elinvoimaa. Yritystukea haet ELY-keskukselta tai paikalliselta Leader-ryhmältäsi.

Maaseudun yritystukea voi saada yritystoiminnan kehittämiseen, käynnistämiseen ja investointeihin sekä investoinnin edellytysten selvittämiseen. Tukea myönnetään mikro- ja pienyrityksille sekä maataloustuotteiden jalostusyrityksillä myös keskikokoisille yrityksille. Tukea voivat saada niin aloittavat kuin laajentavatkin yritykset. Lisätietoa Maaseudun yritystuet – Ruokavirasto (ruokavirasto.fi).

Maaseudun yritystukien seuraava valintajakso Pohjois-Savon ELY-keskuksessa

  • 16.10.2024-15.1.2025.

Maaseudun investointituet

ELY-keskuksissa myönnetään tukia maatilojen investointeihin ja toiminnan kehittämiseen. Investointitukien tavoitteena on kehittää ja tukea maatilojen rakennetta ja kilpailukykyä. Ei-tuotannollisen investoinnin korvausta voi hakea kosteikkojen perustamiseen sekä perinnebiotooppien ja luonnonlaidunten alkuraivaukseen ja aitaamiseen. Lisätietoa Maatalouden investointituet – Ruokavirasto (ruokavirasto.fi)

Maatalouden investointitukien seuraava valintajaksot Pohjois-Savon ELY-keskuksessa:

  • 16.1.2025–15.3.2025

Hyvä muistaa

Mikäli kiinnostuit, tutustu eri tukimuotoihin ja niiden valintaperusteisiin. Tukien haku on jatkuvaa, mutta hakemukset käsitellään ELY-keskuksessa ja Leader-ryhmissä valinta/tukijaksoittain. Maaseutu.fi/Pohjois-Savo-sivustolle on koottuna Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja kehittämisyhdistysten valintajaksot sekä hakuajat. Valintajaksot – Maaseutu.fi.

Ota yhteyttä asiantuntijoihimme, yhteystiedot löydät kootusti Maaseutu.fi/Pohjois-Savo-sivustolta Pohjois-Savon yhteystiedot
Tutustu lisää maaseuturahoituksen ilmasto- ja ympäristötoimiin ja mahdollisuuksiin Ympäristö- ja ilmastohankkeet – Maaseutu.fi (maaseutu.fi)


Jaa julkaisu