ilmastotiekartta indikaattorit kasvavat hiilinielut ja -varastot

Pohjois-Savon ilmastotyön seuranta 2024 osa 3: Kasvavat hiilinielut ja varastot

Ilmastotyön etenemistä seurataan 45 indikaattorin avulla, joista osa on esitetty tiekartan painopisteiden yhteydessä verkkosivuilla. Vuosittain laaditaan lisäksi laajempi seurantaraportti, joka löytyy materiaalipankista. Ilmastotyön kehitystä ja tiekartan seurantatietoja esiteltiin ensimmäisen kerran viidessä artikkelissa tiekartan painopisteiden mukaan vuonna 2023. Nyt on aika julkaista artikkelisarja uudelleen päivitetyillä tiedoilla. Tässä artikkelissa vuorossa ovat Kasvavat hiilinielut ja varastot -painopisteen indikaattorit.

Hiilen sidonta eli hiilinielujen ja -varastojen kasvattaminen sekä hiilidioksidin talteenotto ja hyödyntäminen ovat ensiarvoisen tärkeitä hiilitaseiden parantamiseksi. Tärkeimpiä hiilivarastoja Suomessa ovat metsät ja eloperäiset maat, kuten suot.

Lippulaivaindikaattorit: Kasvavat hiilinielut ja varastot

kuvituskuva: puita ja keskellä C eli hiilivarastoa kuvaava symbolikuvituskuva: metsää
Puuston hiilivarastojen kokoPuuston vuotuisen kasvun ja poistuman erotus
Indikaattori kertoo puuston hiilivaraston eli puustoon sitoutuneen hiilimäärän koko maakunnan alueella.Indikaattori kertoo puuston vuotuisen kasvun ja poistuman erotuksen metsä- ja kitumaalla.
65,97 milj.t C (2015)0,56 milj. m3/vuosi (2018-2022)

Puuston hiilivarastojen koko Pohjois-Savossa on laskettu edellisen kerran vuoden 2015 tiedoilla. Laskenta tullaan suorittamaan uudestaan vuonna 2025, perustuen uusimpaan mahdolliseen tietoon. Laskenta tehdään osana Hiilineutraali Pohjois-Savo -vastuullisesti ja vaikuttavasti -hanketta.

Hiilivarastojen kasvattaminen vaatii hiilinielujen vahvistamista. Pohjois-Savossa hiilinieluihin vaikuttavat merkittävissä määrin vuosittaiset metsien hakkuutasot ja puuston kasvun muutokset. Puuston kasvun ja poistuman suhde on kaventunut viime vuosina huolestuttavasti. Sama kehityssuunta on ollut Suomen metsissä valtakunnallisesti. Puuston vuotuinen kasvu ja poistuma -indikaattori kertoo kasvun ja poistuman (milj.m3/vuosi) metsä- ja kitumaalla. Puuston poistuma sisältää hakatun runkopuun lisäksi myös metsään jäävän luontaisesti kuolleen ja hakkuutähteen runkopuun vuosittaisen määrän (m3/v).

Kuva: Suomen puuston vuotuinen kasvu ja poistuma. Puuston kasvu on keskiarvo vuosille 2009-2013, 2014-2018 ja 2018-2022​. Lähde: Luonnonvarakeskus

Puuston keskitilavuus -indikaattori kuvaa puuston tilavuuden (milj.m3) kehittymistä metsä- ja kitumaalla koko maakunnan tasolla. Metsien hiilinielut ovat keskeinen osa ilmaston lämpenemisen hillintää. Mitä suurempi puuston tilavuus on, sitä suurempi on niiden sisältämä hiilinielupotentiaali eli mahdollisuus sitoa hiiltä.

Kuva: Puuston keskitilavuus metsämaalla 2019-2023 oli 149 milj.m3. Lähde: Luonnonvarakeskus Valtakunnan metsien inventointi. Tilastotietokanta, Metsätilasto; Metsävarat

Joutoalueiden metsityksellä tavoitellaan metsäpinta-alan lisäämistä ja sitä kautta hiilinielujen ja -varastojen kasvattamista. Indikaattorin tiedot perustuvat Metsäkeskuksen toteutusilmoituksiin (metsitysten suoritteet Pohjois-Savossa). Metsätalouden tuet on tarkoitettu yksityisten maanomistajien metsänhoidon tukemiseen. Yksityisiä metsänomistajia maakunnassa on noin 68 %. Pohjois-Savon alueellisessa metsäohjelmassa 2021-2025 tavoitteena on metsittää joutoalueita 300 hehtaaria vuodessa.

Kuva: Metsitettyjen joutoalueiden määrä hehtaareina Pohjois-Savossa vuosina 2021-2022. Lähde: Metsäkeskus 2023, Toteutusilmoituksiin perustuvat metsitysten suoritteet Pohjois-Savossa

Painopisteen muut indikaattorit

Indikaattori2009-20132014-20182019-2023Muutos
Metsämaan päästöjen ja nielujen summa eli hiilitase (kt CO2 e)– 1 380 (2018)
Puuston keskitilavuus metsämaalla
(milj.m3/ha)
136143149+10 %
Puuston vuotuinen kasvu (milj. m3/vuosi)9,529,749,67+ 2 %
Indikaattori202120222023Muutos
Puuston vuotuinen poistuma (milj. m3/vuosi)9,269,308,94– 3 %
Turvepeltojen osuus viljellystä peltopinta-alasta (%)1010
Metsitettyjen joutoalueiden määrä (ha)8,40148,2+1664 %
Uusiutuvan energian investointeihin myönnetty rahoitus (milj.€)1,131,120,41 – 63 %

Esimerkkejä toteutuksesta

Vastuullista metsäsuunnittelua kuntametsänomistajille

Vastuullista metsäsuunnittelua kuntametsänomistajille -hankkeessa tuotetaan vastuullinen metsäsuunnitelma Siilinjärven kunnalle. Metsien hiilensidonnan tehostamiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi on olemassa useita keinoja, mutta niiden kohdentaminen puuntuotannon ohessa voi olla haastavaa. Keinojen kohdentaminen oikeisiin paikkoihin, samalla huomioiden niiden vaikutus ympäröivään alueeseen, esimerkiksi vesistöihin, on tärkeää kokonaiskestävyyden kannalta. Vastuullinen metsäsuunnitelma vastaa haasteeseen. Se pyrkii löytämään keinot suunnitella metsien hoitoa ja käyttöä niin, että se vahvistaa hiilinieluja, pienentää ilmastopäästöjä, vähentää haitallisia vesistövaikutuksia, vahvistaa luonnon monimuotoisuutta sekä parantaa huoltovarmuutta.

Hanke sisältää kolme työpakettia:

  1. Datan kokoaminen, yhdistäminen, mallinnukset ja analyysi
  2. Pohjois-Savon ilmastometsäskenaariot ja niihin varautuvat metsänkäyttösuunnitelmat
  3. Opas vastuullisen metsänomistajan metsäsuunnitteluprosessiksi

Toteutettavat ilmastotiekartan toimenpiteet


Jaa julkaisu