aurinkovoima tuulivoima vety Vetytalous

Vetylaaksoselvitys: Pohjois-Savolla on mahdollisuudet olla yliomavarainen energian tuotannon ja siihen liittyvien jatkojalosteiden suhteen

LUT-yliopiston toteuttamassa Pohjois-Savon vetylaaksoselvityksessä tarkasteltiin vetytalouden kehittymisen potentiaalia alueella. Erityisesti tuuli- ja aurinkovoimapotentiaalin ja vahvistuvan kantaverkon katsottiin luovan hyvät edellytykset vetytaloutta tukeville investoinneille.



Energiamurros ja siirtymä pois fossiilien polttoaineiden käytöstä edellyttää merkittäviä muutoksia energiantuotantoon, -jakeluun ja -kulutukseen. Energiainfraan ja erityisesti energiavarastointiin liittyvät tarpeet kasvavat, kun uusiutuvaa energiaa tuotetaan yhä enemmän sääriippuvaisella tuuli- ja aurinkovoimalla.

LUT-yliopisto toteutti Pohjois-Savon vetylaaksohankkeen (lut.fi) 1.10.2023-30.6.2024, jossa tuotettiin selvitys Pohjois-Savon vetytalouden kehitysmahdollisuuksista. Hankkeessa kartoitettiin paikkatietodataan pohjautuen tuuli- ja aurinkovoiman potentiaali alueella nyt ja tulevaisuudessa. Samoin selvitettiin energiaverkkojen nykytilanne ja arvioitiin potentiaalisimpia kehityssuuntia ja investointitarpeita. Lisäksi selvityksessä kartoitettiin alueen keskeisimmät vetytalouteen linkittyvät teollisuustoimijat ja arvioitiin näiden tulevaisuusnäkymiä. Selvitys on luettavissa LUT-yliopiston julkaisupalvelussa (lutpub.lut.fi).

Merkittävän tuuli- ja aurinkovoimapotentiaalin hyödyntäminen edellyttää kantaverkon vahvistamista

Vetylaaksoselvityksen perusteella Pohjois-Savossa on merkittävä tuulivoimapotentiaali, jonka hyödyntämiseksi tarvitaan ilmavalvonnan yhteensovittamista erityisesti itäisessä osassa maakuntaa. Myös aurinkovoimassa nähtii merkittävä potentiaali mm. alueen turvesoilla ja käytöstä poistettavilla viljelyalueilla. Sähkönsiirrossa ja erityisesti kantaverkossa nähtiin vahvistamistarpeita erityisesti itä-länsisuunnassa.

Hankkeessa selvitettiin myös vetytalouden sivuvirtojen saatavuutta ja käyttöä sekä mahdollisia tarvittavia aine- ja energiavarastoja. Merkittävimmistä investoinneista arvioitiin myös alueen talous- ja työllistämisvaikutuksia. Teollisilla toimijoilla nähtiin laajat mahdollisuudet kasvattaa vientiliiketoimintaansa vetytalouteen liittyvien teknologioiden valmistuksella.

Pohjois-Savon vetylaaksohanke toteutettiin Pohjois-Savon Liiton myöntämän alueisen kestävän kasvun ja elinvoiman tulemisen (AKKE) sekä Pohjois-Savon kehittämisrahaston rahoituksella.

Lisätietoja




Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *