energianeuvonta energiatehokkuus ilmastotyö tapahtumat

Pohjois-Savon energianeuvonta -hankkeessa kannustetaan energiansäästöön sekä kestäviin valintoihin

Kuopion kaupunki tarjoaa puolueetonta ja maksutonta energianeuvontaa koko Pohjois-Savon alueella. Energianeuvontaa annetaan kuluttajille ja taloyhtiöille, kunnille sekä pk-yrityksille. Energianeuvontaa rahoittaa Energiavirasto, ja neuvonnassa hyödynnetään Motivan asiantuntijuutta ja työkaluja.

Hanke toteuttaa ilmastotiekartan toimenpiteitä:

Puolueetonta ja maksutonta energianeuvontaa

RPohjois-Savon energianeuvonnan roll up, jossa teksti Puolueetonta energianeuvontaa Pohjois-Savossa.

Kuluttajille ja taloyhtiöille annetaan tietoa lämmitykseen, uusiutuvaan energiaan, energian säästöön, sähkösopimuksiin, energiaremonttien tukiin ja liikkumiseen liittyen. Kunnille ja pk-yrityksille annetaan neuvontaa mm. energiatehokkuussopimuksiin, tukiin ja energiakatselmuksiin liittyen.

Koska energianeuvonta on puolueetonta, voi neuvoa kysyvä luottaa siihen, että hän saa oikeaa ja varmasti puolueetonta tietoa. Energianeuvonnasta saa hyvää tietoa ja vinkkejä siihen, mistä lähteä liikkeelle esimerkiksi energiaremonttien suhteen. Jokainen neuvoa kysyvä taho tekee kuitenkin itse päätökset toimenpiteistä, hankinnoista sekä palveluntarjoajasta tai urakoitsijasta. Tarkempia suunnitelmia ja laskelmia kannattaa teettää konsultointiyritysten kautta. Kysyä kannattaakin ehdottomasti aina, ja puolueeton näkökulma voi tuoda myös uutta perspektiiviä asiaan.

Energianeuvonnan tulevia tapahtumia

Pohjois-Savon energianeuvonta -hanke on järjestänyt tai osallistunut tänä vuonna tämän blogin kirjoitushetkellä yli 30 tapahtumaan. Loppuvuodelle tulemme järjestämään myös lisää tapahtumia.

Loka-marraskuussa Pohjois-Savon energianeuvonta -hanke järjestää yhteistyössä paikallisten Omakotiyhdistysten kanssa kaikille avoimia energia-iltoja. Energia-illoissa aiheina on mm. energiansäästö kotitalouksissa, sähkön hintakehitys tulevaisuudessa, aurinkosähkö, lämpöpumput sekä tuet energiaremontteihin. Energia-iltojen tarkemmat ohjelmat löytyvät ilmoittautumislinkeistä.

Energia-illat:

Iisalmi 11.10.2023 klo 17–19
Iisalmen Luma-keskus (Iisalmi-sali).
Iisalmen energia-ilta ennakkoilmoittautuminen 6.10.2023 mennessä (forms.office.com)

Kuopio 24.10.2023 klo 17–19
Kuopion kaupungintalon juhlasali.
Kuopion energia-ilta ennakkoilmoittautuminen 18.10.2023 mennessä (forms.office.com)

Siilinjärvi 1.11.2023 klo 17–19
Ravintola Old Fox.
Siilinjärven energia-ilta ennakkoilmoittautuminen 30.10.2023 mennessä (forms.office.com)

Tervetuloa kuuntelemaan esityksiä ajankohtaisista aiheista sekä keskustelemaan!

Pohjois-Savon energianeuvonta -hankkeen kaikki tulevat tapahtumat löytyvät verkkosivulta: Energianeuvonnan tapahtumat (kuopio.fi)

Kuva: Mika Kemppainen

Sähkösopimuksista usein kysymyksiä energianeuvontaan

Moni miettii varmasti juuri nyt tulevan talven sähkön hintatasoa ja sitoutuako nyt määräaikaiseen sopimukseen, vai mennäkö pörssisähkösopimuksella tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella eteenpäin. Monessa uudessa määräaikaisessa sähkösopimuksessa on myös muuttuva hintakomponentti, joten pörssisähkön hinnan vaikutus näkyy myös monissa uusissa sähkösopimuksissa jollain tavalla. Jokaisessa sähkösopimustyypissä on omat hyvät ja huonot puolensa.

Sähkösopimus kannattaa kilpailuttaa aika ajoin ja hyvä palvelu kilpailutukseen on esimerkiksi Energiaviraston ylläpitämä www.sahkonhinta.fi -verkkosivusto.

Sähkön riittävyyden suhteen tilanne tulevalle talvelle on varmasti parempi kuin viime talvena. Toki yllättäviä asioita voi aina tapahtua esimerkiksi merkittävien sähköntuotantolaitosten laitevikojen muodossa. Myöskään tulevan talven säätä – kuten lämpötilaa ja tuulen voimakkuutta – ei voida ennustaa tarkasti etukäteen. Kylmä sää nostaa sähkönkulutusta ja tuulen voimakkuus vaikuttaa taas tuulivoiman tuotantoon.

Olkiluoto 3 ydinreaktori kuitenkin tuottaa sähköä valtakunnan verkkoon ja tuulivoimaa on rakennettu Suomeen kesäkuun 2023 loppuun mennessä yhteensä arviolta noin 6 116 MW (lähde: Suomen tuulivoimayhdistys ry). Teollisen mittakaavan aurinkovoimaloita myös suunnitellaan ja rakennetaan jatkuvasti lisää. Keväällä 2023 arvioitiin aurinkosähkökapasiteettia olevan asennettuna noin 600 megawattipiikkiä (MWp), joista noin 75–80 % sijaitsee pientalojen ja taloyhtiöiden katoilla. Loput 20-25 % aurinkovoimaloista sijaitsevat yritysten markettien katoilla, pelloilla sekä entisillä turvesoilla (lähde: Suomen aurinkoenergiayhdistys ry). Onkin mahdollista, että tulevaisuudessakin pörssisähkön hinnassa voi olla suuriakin vaihteluita sääolosuhteiden muuttuessa.

Energianeuvoja Mika Kemppainen Varkauden ekotorilla
maailman ympäristöpäivänä 5.6.2023.
Kuva: Riikka Heikkinen, Varkauden ekotori

Energianeuvonnassa kannustetaan säästämään energiaa ja tekemään kestäviä valintoja

Kotitaloudet ovat merkittävä energiankäyttäjä. Vuonna 2021 kotitalouksien energian loppukäyttö oli 69 terawattituntia (TWh) eli noin 22 % koko energian loppukäytöstä, ja kotitalouksien sähkönkulutus oli yhteensä 24 TWh (lähde: Motiva).

Energiansäästössä avainasemassa on tunnistaa oma energiankäyttönsä ja säästömahdollisuutensa. Tyypillisesti kodin energiakäytöstä noin puolet kuluu kodin lämmittämiseen, noin 30 % kodin sähkölaitteisiin ja noin 20 % veden lämmittämiseen (kuva 4). Lähes jokaisessa kotitaloudessa sähkönkulutusta voi helposti vähentää 10 prosenttia pelkästään asumis- ja käyttötottumuksia muuttamalla, sähkölämmitteisissä taloissa säästö voi olla myös huomattavasti enemmänkin (lähde: Motiva).

Kodin energiakäyttö jakautuu seuraavasti: 20 % veden lämmittämiseen, 30 % kodin sähkölaitteisiin ja 50 % kodin lämmittämiseen. Kaaviokuva: Motiva Oy
Kuva: Kodin energiakäytön jakautuminen (Motiva)

Suurempien hankintojen tai investointien kohdalla kannattaa miettiä rakennuksen kokonaisuutta ja myös tulevia korjaustarpeita. Suunnittelun tueksi voi esimerkiksi kysyä tietoa energianeuvonnalta ja teetättää rakennukseen kuntotarkastuksen, kuntotutkimuksen ja / tai energiatodistuksen. Esimerkiksi jos lähivuosina on tiedossa kattoremontti, niin jo kattoremontin suunnitteluvaiheessa kannattaa huomioida tulevaisuuden mahdolliset muut hankinnat sekä remontit, kuten yläpohjan tai ulkoseinien lisäeristys, mahdollinen ulkoverhousremontti tai aurinkopaneelien hankinta.

Ulkoverhousremontissa talon seinävahvuus kasvaa hieman, jos alkuperäisessä tilanteessa ei ole ollut tuuletusrakoa ulkoverhouksessa. Seinävahvuus kasvaa vielä lisää tästä, jos tekee ulkoverhousremontin yhteydessä myös lisäeristyksen talon ulkoseiniin. Siten jo kattoremontin suunnittelussa kannattaa tarkastella myös talon räystäiden pituutta ja niiden riittävyyttä, jos talon seinävahvuus kasvaakin tulevaisuudessa.

Aurinkopaneelien mahdollinen hankinta kannattaa ottaa huomioon mm. katemateriaalin ja kattoturvatuotteiden suhteen jo kattoremontissa, vaikkei aurinkopaneeleita hankkisikaan vielä kattoremontin yhteydessä. Aurinkopaneelien hankinnassa kannattaa taas ottaa huomioon myös ilmansuunnat, mahdolliset varjostukset, rakennuksen katon kunto sekä järjestelmän mitoitus.

Hyödyllisiä linkkejä:

Koti ja asuminen (motiva.fi)
Energiatodistus (motiva.fi)
Kuluttajien energianeuvonta (motiva.fi)
Aurinkosähköä kotiin (aurinkosahkoakotiin.fi)
Sähkön hinta (sahkonhinta.fi)

Mika Kemppainen

Kirjoittaja on Pohjois-Savon energianeuvonta -hankkeen energianeuvoja.

Lisätietoa:

Pohjois-Savon energianeuvonnan verkkosivu (kuopio.fi)
energianeuvonta@kuopio.fi
Energianeuvoja Mika Kemppainen, puh. 044 718 2102

Artikkelikuva: Tiina Kilvensalmi / Kuopion kaupunki
Muut blogin kuvat: Mika Kemppainen / Kuopion kaupunki, ellei toisin mainita


Jaa julkaisu

Lisää kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *